Archiwum 16 lutego 2016


lut 16 2016 Truskawki z sadzonek
Komentarze: 0

Sadzonki truskawek nabywane z upraw glebowych po zakupie możemy przechowywać jeszcze przez 7 dni zabezpieczone przed przesychaniem,  w temperaturze kilku stopni. Potem należy wysadzić je do gruntu.

 

Gleba pod sadzonki musi być odpowiednio przygotowana.

 

Truskawka lubi gleby raczej żyzne, bogate, ale lekkie, przepuszczalne i dobrze nawilżone, nie przesychające. Źle rośnie na  glebach ciężkich, podmokłych i tworzących powierzchniowe skorupy. Gleba powinna być lekko kwaśna. Zbyt wysokie pH obniżamy za pomocą nawozów fizjologicznie kwaśnych (np. siarczanu amonu), jeśli jednak będzie wynosiło poniżej 4,5, nasze truskawki mogą mieć zbyt mało wapna. Ewentualną chlorozę (brak magnezu i/lub żelaza objawiający się żółknięciem i wysychaniem blaszek liściowych) zwalczamy opryskami z chelatu żelaza.

 

Uprawy wczesne sadzimy na glebach lekkich, szybko schnących wiosną i łatwo nagrzewających się. Musimy pamiętać o utrzymaniu wilgotności powierzchni- truskawka ma płytki system korzeniowy. Znakomitym rozwiązaniem jest ściółkowanie podłoża, czy to za pomocą słomy, czy mat dostępnych w sklepach ogrodniczych.

 

Sadzonki truskawek sadzimy w rozstawie 25 cm x 50 cm. Na 10 m2 zmieści się ok 100 szt. Dołki pod truskawki powinny być na tyle głębokie, aby nie były pozaginane. Po posadzeniu obficie podlewamy.